Mikrodonacje na rzecz
przekazywania żywności
potrzebującym z Bankami Żywności

Banki Żywności ponownie połączyły siły z siecią Auchan i Fundacją Donateo, aby przeprowadzić zbiórkę mikrodonacji na rzecz osób w potrzebie. Dotychczasowe edycje wspólnej inicjatywy przyniosły imponujący wynik – klienci Auchan przekazali łącznie 1,9 mln zł na rzecz wsparcia żywnościowego dla potrzebujących. Tegoroczną akcję można wesprzeć w dniach od 17 marca do 16 kwietnia we wszystkich sklepach sieci Auchan.
Obecnie w Polsce aż 2,5 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, co oznacza, że ich miesięczne dochody nie przekraczają 913 zł. W 2024 roku Banki Żywności wsparły około miliona osób w trudnej sytuacji, przekazując ponad 45 tys. ton żywności do ponad 3 tys. organizacji i instytucji pomocowych. Produkty trafiły m.in. do jadłodajni, noclegowni, domów dla bezdomnych, ośrodków wychowawczych i wsparcia dla samotnych matek, a także do domów dziecka i hospicjów.
– Banki Żywności pomagają przez cały rok, ale są okresy, kiedy zapotrzebowanie na nasze wsparcie jest podwyższone. W okolicach świąt takich jak Wielkanoc, chcemy zapewnić naszym podopiecznym jeszcze większe wsparcie i dodatkowo zaopiekować się ich potrzebami – mówi Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – Dlatego dziękujemy za każdą złotówkę wsparcia od klientów sieci Auchan, a także wszystkim pracownikom sklepów, bez których ta zbiórka nie byłaby możliwa.
W jaki sposób pomóc osobom potrzebującym poprzez Fundację Donateo?
System mikrodonacji, stworzony przez BetterPOS umożliwia bezgotówkowe przekazywanie datków poprzez terminale płatnicze. Podczas płatności kartą lub smartfonem wystarczy zatwierdzić wsparcie zielonym przyciskiem “TAK” na terminalu. Kwota 2 zł zasili zostanie przekazana na rzecz Banków Żywności za pośrednictwem partnera akcji Fundacji Donateo. Informacja o darowiźnie pojawi się na niefiskalnym potwierdzeniu transakcji.

– To już kolejna wspólna akcja, którą przeprowadzamy wspólnie z Bankami Żywności i siecią Auchan, co bardzo nas cieszy. Jesteśmy pewni, że i tym razem klientki i klienci Auchan dołączą do tej szlachetnej inicjatywy na rzecz osób potrzebujących elementarnego wsparcia, czyli ciepłego posiłku – mówi Anna Płatek, Członkini Zarządu Fundacji Donateo. Dziękujemy naszym partnerom oraz wszystkim osobom, które przyczynią się do wymiernej pomocy potrzebującym – dodaje Anna Płatek.
Alarmujące statystyki: niedożywienie i głód w Polsce
Federacja Polskich Banków Żywności w 2023 roku przygotowała raport dotyczący sytuacji swoich beneficjentów. Wyniki badań pokazują, że sytuacja materialna 78% osób korzystających z pomocy żywnościowej znacznie się pogorszyła. Inflacja zmusza sześć na dziesięć osób do zaciągania długów w celu zakupu jedzenia, a jedynie 25% może sobie pozwolić na codzienny ciepły posiłek.
Najbardziej narażone na niedożywienie są osoby starsze, dzieci, osoby z niepełnosprawnościami oraz samotni rodzice. Szczególnie trudna sytuacja dotyka tych, którzy zarabiają płacę minimalną w dużych miastach, gdzie koszty życia są najwyższe. W ponad 80% gospodarstw domowych doświadczających ubóstwa przynajmniej raz w ostatnim roku pojawiły się sytuacje, w których nie było możliwości zaspokojenia głodu z powodu braku środków finansowych.
Aby oszczędzać na jedzeniu, 60% osób rezygnuje z zakupu ryb, 53% z mięsa i wędlin, a 41% z warzyw. Wielu badanych musi wybierać między zakupem żywności a opłaceniem leków czy rachunków.
Długoletnia współpraca partnerska w obliczu wyzwań w walce z ubóstwem
Banki Żywności od lat stawiają czoła coraz trudniejszym wyzwaniom – od pandemii po klęski żywiołowe w Polsce. Pomimo rosnącej liczby osób potrzebujących, ilość darowizn żywności utrzymuje się na podobnym poziomie, podczas gdy koszty prowadzenia działalności znacznie wzrosły. Wpływ na to mają m.in. podwyżki cen prądu, wody, paliwa oraz koszty wynajmu magazynów i biur. Stąd Banki Żywności oraz Fundacja Donateo (wcześniej projekt Donateo autorstwa BetterPOS) współpracują już od 4 lat organizując m. in. wraz z siecią Auchan kampanie fundraisingowe na rzecz ratowania żywności przed zmarnowaniem i przekazywania jej osobom potrzebującym.